Dodewaard betekenis & definitie

Dodewaard. Een toepasselijke plaats voor restaurant-herberg De Engel, want de eerste waard is al heel lang dood. Het is dan ook de oudste herberg van Nederland. De oudste vermelding is van 10 augustus 1591, toen prins Maurits van Oranje terugkeerde van een schermutseling met Spanjaarden bij Nijmegen en met zijn vloot op de Waal bij De Engel voor anker ging.

Eeuwenlang beukten bij hoog water golven en ijsschotsen tegen de muren van de herberg. Tijdens het hoge water met kerst 1993 (16,93 meter) stond De Engel opnieuw blank. Om een einde te maken aan deze wateroverlast is in 1994 een unieke flexibele waterkering gebouwd, die het prachtige uitzicht niet belemmert, maar die wel bescherming biedt bij hoog water tot 17,20 meter. Ter illustratie: de hoogste waterstand bij Lobith in de 20ste eeuw was 16,95 meter (1926). Tijdens hoogwater in 1995 kwam de peilstok tot 16,69 meter. Dankzij de flexibele waterkering bleef De Engel voor het eerst in 400 jaar droog. Adres: Waalbandijk 102.

Naast De Engel ligt wijngaard Villa Hehum. Er staan ruim 1000 druivenstokken van diverse rassen zoals Rondo, Bianca en Regent. Bij extreem hoge afvoer doet de rivier water bij de wijn, want Villa Hehum is de enige buitendijkse wijngaard in Nederland. Er zijn rondleidingen en proeverijen.