Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Buren

betekenis & definitie

Buren prijst zichzelf graag aan als de Oranjestad van Nederland. Het stadje meet zich die eretitel met een hoog toeristisch gehalte aan vanwege het feit dat hier in 1551 het huwelijk werd gesloten tussen prins Willem van Oranje en Anna van Egmond, gravin van Buren.

Enkele koninginnen gebruikten die titel als zij incognito in het buitenland verbleven. En prins Willem-Alexander nam onder de schuilnaam W.A. van Buren in 1986 deel aan de Elfstedentocht. Zijn schaatsen en startkaart sieren de collectie van het Museum Buren en Oranje, dat de bijzondere band tussen het stadje en het koningshuis vorstelijk in beeld brengt. Dat gebeurt door middel van schilderijen, foto's, boeken, penningen, wapenschilden en curiosa als hofleveranciersborden en koninklijke autovlaggen. Ook is de stamboom van de Oranjes te zien. Adres: Markt 1.

TIP: De band tussen Buren en de Oranjes passeert ook de revue in het Museum der Koninklijke Marechaussee, gevestigd in het voormalige weeshuis van Buren. Het belicht de geschiedenis van dit krijgsmachtonderdeel vanaf 1814.

Buren is een van de acht Nederlandse steden die zich eind 1999 aansloten bij de langste Oranjeroute die er bestaat. De Oranjeroute is een grensoverschrijdende ontdekkingstocht naar de eeuwenoude banden en de invloeden van de dynastie van Oranje-Nassau op sociaal, politiek en cultureel gebied in Duitsland en Nederland. Bij onze oosterburen voert de vorstelijke tour onder meer langs Dillenburg, Oranienburg en Oranienbaumen. In Nederland zijn de Oranjesteden Amsterdam, Den Haag, Delft, Breda, Amerongen, Buren, Apeldoorn en Leeuwarden de schakels in de internationale route. Meer informatie bij de plaatselijke VVV's en bij het Duits Verkeersbureau in Amsterdam (folderbestellijn: 0900-1091029).