Bears (beers) betekenis & definitie

Reizigers in het terpenlandschap rond Bears kunnen hun ogen nauwelijks geloven als aan de horizon een luchtspiegeling opdoemt. Toch is het geen ongrijpbaar fata morgana, maar een reusachtig stalen geraamte, waarin de contouren te herkennen zijn van de Uniastate, een stenen herenhuis dat eeuwenlang op diezelfde plek stond. Het werd van de 14de tot de 16de eeuw bewoond door de adellijke familie van Unia en viel in 1755 ten prooi aan de slopershamers. Alleen het poortgebouw bleef staan.

Nergens anders in Nederland is zo'n reusachtige stalen luchtspiegeling te zien. Het hoogste punt van de belvedèreachtige toren is ruim 17 meter. Vooral bij bijzondere weersomstandigheden, zoals sneeuw en ondergaande zon, tovert het geraamte een sprookjesachtig schouwspel tevoorschijn.

De 20ste-eeuwse versie van de Uniastate is te bereiken via het middeleeuwse poortgebouw, dat de tand des tijds doorstond. Op zolder hangen foto's en tekeningen van staten en stinsen in Friesland. Een uitgebreide tentoonstelling is te zien in het fraaie kerkje van Bears. De collectie bestaat onder meer uit archeologische vondsten. Er zijn rondleidingen. Adres: Tsjerkepaad 3.