Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 30-03-2015

Yoghurt

betekenis & definitie

Yoghurt is een zuivelproduct dat wordt geproduceerd door het fermenteren van melk. Bij dit proces worden onschadelijke melkzuurbacteriën toegevoegd, die yoghurt de kenmerkende zure smaak meegeven.

Het woord is afgeleid van het Turkse 'yoğurt' of 'jugurt', een samenvoeging van twee woorden die zoveel als 'dik' en 'kneden' betekenen. Yoghurt wordt al meer dan 4.000 jaar gegeten. Van het product bestaan verschillende varianten, die onder meer kunnen worden onderscheiden door hun fermentatietemperatuur, vetpercentage of smaak. Standyoghurt wordt bijvoorbeeld op een hogere temperatuur gefermenteerd en is daardoor steviger dan de gladde roeryoghurt. Halfvolle yoghurt is met een vetpercentage van ca. 1-3 procent vetter dan magere yoghurt (maximaal 1 procent), maar minder vet dan volle yoghurt (minimaal 3 procent).

Verder kunnen toegevoegde aroma's en/of stukjes fruit zorgen voor verschillende smaken. Hoewel yoghurt 'puur' kan worden gegeten, wordt het ook verwerkt in gerechten. De Griekse saus tzatziki wordt bijvoorbeeld bereid met de dikkere Griekse (of Bulgaarse) yoghurt, maar ook voor de Nederlandse vlaflip is het een belangrijk ingrediënt.