Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Paasei

betekenis & definitie

Een paasei is een ei, al dan niet van chocolade, dat met Pasen wordt beschilderd of beplakt en wordt verstopt. Het paasei komt voort uit een christelijke traditie.

Volgens christelijk gebruik was het verboden in de vastentijd eieren te eten. Pas met Pasen mochten er weer eieren worden gegeten, daarbij werden de oudste eieren beschilderd. De katholieke traditie vertelt dat de paaseieren door de klokken van Rome worden geworpen. Bij protestanten is het de paashaas die de eieren brengt door ze te verstoppen.

Eieren zijn vruchtbaarheidssymbolen, waardoor deze voornamelijk in de lente gebruikt worden bij rituelen. Het ritueel van de paaseieren is afkomstig uit Rusland en wordt daar pisanki genoemd. In Rusland maakt goudsmid Fabergé voor de Russische Tsaren eieren versierd met juwelen. Bij de kerstening van Europa is deze traditie doorgevoerd in de christelijke religie.