Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 11-12-2010

Economie

betekenis & definitie

De economie is de wetenschap die zich bezighoudt met de verdeling van schaarse middelen (producten en diensten) in een samenleving. Het richt zich voornamelijk op het maken van producten en de verdeling van deze producten.

Het begrip schaarste speelt in de economie een grote rol. Bij de absolute schaarste is er een tekort van een product of dienst, zoals bijvoorbeeld een voedselschaarste. Relatieve schaarste, of schaarste in de economische zin, houdt in dat er om een product te maken andere productiemiddelen gebruikt moeten worden. Voedsel is daardoor een schaars goed, omdat er de productiemiddelen arbeid en natuur voor gebruikt moeten worden. Bij een groei van de economie moet er gekeken worden naar de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) die is veroorzaakt door de groei van het aantal producten en diensten.

Dus als er meer producten worden gemaakt, kan er gesproken worden van een reële groei van het BBP. Naast de witte economie, dus de geregistreerde economie, bestaat er ook nog de informele economie. Dit is de niet-officieel geregistreerde productie en wordt ook wel de zwarte economie genoemd.