Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 11-04-2015

Brouwerij

betekenis & definitie

Een brouwerij is een bedrijf of fabriek dat bier produceert. In de brouwerij wordt water, mout, gist en hop samengevoegd om het veel gedronken drankje te bereiden.

In Nederland zijn er ongeveer 160 fabrieken die bier brouwen.In de vroege middeleeuwen kwam het bier niet uit een fabriek. Het werd thuis door vrouwen gemaakt en door nonnen en monniken die zo hun geld verdienden. Langzaamaan ontstonden er steeds grotere brouwerijen om een hof of een groot huishouden te voorzien van bier. Niet veel later kwam het koopbrouwen tot leven. Het bier werd in die tijd vooral als vervanging van het vervuilde water gedronken, waardoor het aantal bierbrouwerijen bleef groeien.

Soms zaten er wel honderd brouwerijen in één stad. Het bier bevatte minder alcohol en was wat zuur van smaak, gist zat er nog niet in. Inmiddels bevat bier mout, water, gist en hop. De mout wordt in een mouterij gemaakt. Vervolgens gaat het naar de brouwerij waar het met warm water tot een pap wordt gemaakt.

De pap wordt gefilterd en men houdt een heldere vloeistof over. Deze vloeistof wordt samen met hop gekookt en moet vervolgens een tijd lang gisten.